Stażowe Zawirowanie Szansą na Lepszą Przyszłość II
Stażowe zawirowanie szansą na lepszą przyszłość II
Projekt dofinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+) w ramach programu regionalnego
Fundusze Europejskie dla Świętokrzyskiego 2021-2027
Numer umowy: FESW.08.04-IZ.00.0017/24
Okres realizacji projektu: 01.06.2024 – 31.12.2025
Obszar realizacji projektu: gmina Kielce, powiat Kielce, województwo świętokrzyskie
Biuro projektu mieści się pod adresem:
Ośrodek Kształcenia i Promowania Kadr THETA
Leszczyńska 45, 25-321 Kielce
tel. 792 001 138
e-mail: biuro@thetakielce.pl
Beneficjent: Ośrodek Kształcenia i Promowania Kadr THETA
Numer naboru: FESW.08.04-IZ.00-003/23
Instytucja Organizująca Nabór: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego
Program: FESW.00.00
Priorytet: 8. Edukacja na wszystkich etapach życia
Działanie: 08.04 Rozwój szkolnictwa branżowego
Dofinansowanie: 868 942,25 zł
Całkowita wartość projektu: 1 022 285,00 zł
Głównym celem projektu jest podniesienie jakości szkolnictwa branżowego w regionie poprzez działania ukierunkowane na współpracę szkoły z przedsiębiorcami co poprawi jakość kształcenia zawodowego w kontekście przyszłego zatrudnienia 100 uczniów (70K, 30M) oraz 15 (9K, 6M) nauczycieli z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego
w Kielcach poprzez:
- organizację staży uczniowskich u pracodawców dla 70% uczniów w projekcie
w celu uzyskania umiejętności praktycznych niezbędnych do wykonywania pracy
w zawodzie, - organizację kwalifikacyjnych kursów zawodowych, indywidualnych zajęć
z doradztwa zawodowego, warsztatów: psychologiczno-pedagogicznych, antydyskryminacyjnych, ekologicznych, językowych, doposażenie pracowni zawodowych w sprzęt niezbędny do realizacji projektu. - studia podyplomowe oraz kursy dla nauczycieli.
Grupa docelowa: stanowi 100 (70K, 30M) uczniów oraz 15 (9K, 6M) nauczycieli z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, oraz 2 szkoły: Technikum nr 3 im. Danuty Siedzikówny INKI i Branżowa Szkoła I i II stopnia Nr 3 im. Danuty Siedzikówny INKI
z województwa świętokrzyskiego.
Zadania realizowane w ramach projektu:
- Wsparcie dla uczniów:
- Doradztwo zawodowe dla uczniów:
Dla 100 uczniów (70K / 30M) przewidziano udział w doradztwie zawodowym. Zajęcia
w formie indywidualnych konsultacji z doradcą zawodowym, oraz dwujęzyczne doradztwo zawodowe grupowe.
- Szkolenia dla uczniów:
- kurs carvingu,
- kurs Barman I Stopnia,
- kurs Barista I Stopnia,
- kurs Sommelierski,
- szkolenie BBQ – grill,
- szkolenie cukiernicze,
- kurs dietetyki i dietoterapia w chorobach jelit.
- zajęcia przygotowujące do egzaminu zawodowego
- Zajęcia dla uczniów rozwijające umiejętności podstawowe niezbędne na rynku pracy:
- zajęcia rozwijające kompetencje emocjonalno-społeczne/antydyskryminacyjne,
- kurs autoprezentacji i savoir-vivre,
- warsztaty z zakresu sztuki niemarnowania żywności.
- Staże uczniowskie dla uczniów
Dla 70 uczniów objętych projektem (49K / 21M) zorganizowane zostaną staże uczniowskie, o których mowa w Prawie oświatowym. Staże realizowane będą w rzeczywistych warunkach pracy, tj.u pracodawców, których działalność jest związana z zawodami
w których kształcą się uczniowie.
- Podnoszenie kompetencji kadry nauczycielskiej:
- Studia podyplomowe:
- Nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii.
- Gastronomia i żywienie człowieka – studia kwalifikacyjne.
- Psychodietetyka – studia doskonalące.
- Szkolenia:
– Warsztaty z zakresu sztuki niemarnowania żywności
– Certyfikowany kurs Trening Umiejętności Społecznych I i II stopnia.
- Projekt przewiduje dodatkowe działania:
- doposażenie pracowni przedmiotowych i pracowni kształcenia zawodowego. Doposażone zostaną pracownie gastronomiczne w sprzęt profesjonalny niezbędny przy wysokiej jakości kształceniu zawodowego oraz przygotowaniu do egzaminów zawodowych.
Wskaźniki produktu:
- Liczba uczniów i słuchaczy szkół i placówek kształcenia zawodowego objętych wsparciem – 70 K, 30 M, 100 O.
- Liczba uczniów szkół i placówek kształcenia zawodowego uczestniczących w stażach uczniowskich – 49 K, 21 M, 70 O.
- Liczba przedstawicieli kadry szkół i placówek systemu oświaty objętych wsparciem – 9 K, 6 M, 15 O.
- Liczba szkół i placówek systemu objętych wsparciem – 1.
- Liczba obiektów dostosowanych do potrzeb osób z niepełnosprawnościami – 0.
- Liczba uczniów uczestniczących w doradztwie zawodowym – 70 K, 30 M, 100 O.
- Liczba obiektów dostosowanych do potrzeb osób z niepełnosprawnościami – 0.
- Liczba objętych wsparciem podmiotów administracji publicznej lub służb publicznych na szczeblu krajowym, regionalnym lub lokalnym – 1.
- Liczba objętych wsparciem mikro-, małych i średnich przedsiębiorstw (w tym spółdzielni i przedsiębiorstw społecznych) – 0.
- Liczba zrealizowanych godzin stażu uczniowskiego –7 000.
- Liczba dzieci / uczniów o specjalnych potrzebach rozwojowych i edukacyjnych, objętych wsparciem – 0.
Wskaźniki rezultatu:
- Liczba uczniów, którzy nabyli kwalifikacje po opuszczeniu programu – 63 K, 27 M, 90O,
- Liczba przedstawicieli kadry szkół i placówek systemu oświaty, którzy uzyskali kwalifikacje po opuszczeniu programu – 9 K, 6 M, 15 O.
#FunduszeUE
#FunduszeEuropejskie
Dokumenty do pobrania:
Planowane: